Knedlik bramborowy, czyli knedlik z ziemniaków
- 800g gotowanych ziemnaków w mundurkach
- 200g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszki mannej
- 1 łyżka soli
Ugotowane ziemniaki należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Mąkę zmieszać z kaszką, solą i jajkiem, a na końcu z ziemniakami. Wyrabiać ciasto i uformować je w kształcie wałka. Osolić i zagotować wodę, a potem wrzucić knedlik i gotować około 20 min.


Knedlik kynutý houskový, czyli klasyczny knedlik drożdżowy
- 5g drożdży
- 350g mąki
- 200ml letniego mleka
- 1 duże żółtko
- 1 bułka
- sól
- mąka na posypanie deski
W garnku rozdrobnić drożdże, dosypać łyżkę mąki i dolać dwie łyżki mleka. Zamieszać i zakryć ściereczką po czym odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Bułeczkę pokroić w kostki. Mąkę wsypać do miski, utworzyć górę. Na środku góry zrobić palcami dziurkę w którą wsypać sól, dodać bułkę, roztrzepane żółtko i drożdżową masę. Po tym dodać mleko i ugnieść ciasto do takiej konsystencji, aby nie kleiło się do misy. Ciasto podzielić na dwie części i ulepić z nich wałki w kształcie szyszek. Zakryć ciasto ściereczką i odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Zagotować i osolić wodę. Po tym czasie wrzucić knedlik do wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez 20 min. Podczas gotowania knedliki dwa razy obrócić. Po gotowaniu należy nakłuć knedliki widelcem, aby odeszła para.


Knedlik można odgrzewać w naczyniu do gotowania na parze (jak pyzy) lub w bardziej profanacyjnej wersji- w mikrofali :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz