piątek, 28 października 2011

02

Saga o knedlikach nie może się obyć bez jednego z najbardziej prostych i efektownych przepisów, czyli karlowarskiego knedlika:

Karlovarský knedlík, czyli knedlik i pietruszka
200g wysuszonych, czerstwych bułek
2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
100g mąki
200ml mleka
pęczek pietruszki karbowanej
sól, pieprz
Twarde bułki pokroić na kostki, dodać dwa żółtka, mleko, posiekaną pietruszkę i mąkę. Wszystko wymieszać dodając sól i pieprz (można też odrobinę gałki muszkatałowej). Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Na tym etapie wydaje się, że ciasto nie trzyma się całości ;) Dlatego też potrzebujemy uformować je w knedlik za pomocą szmatki lub folii aluminiowej czy spożywczej. Klasyczną formą jest właśnie szmatka związana na dwóch końcach w której potem gotuje się knedlik. Takie zawiniątko umieszczamy w wrzącej wodzie, ale tak, aby dwa zawiązane końce wystawały nad garnek. W tym przypadku po ok 15 minutach gotowania należy odwiązać jeden koniec szmatki, aby do knedlika doszło powietrze.

Jednak dla bardziej wybrednych polecam folię spożywczą, czy aluminiową- najpierw należy wysmarować ją masłem, a potem dokładnie zamknąć, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Formujemy wałek, zamykamy folię i wrzucamy do gorącej wody. Knedlik ma się gotować przez 10 minut z jednej strony, a potem obrazamy go na kolejne 10 z drugiej strony. Po tym czasie wyciągamy knedlik i po zdjęciu folii delektujemy się jego niezwykłym aromatem i smakiem :) Doskonały do sosów, kaczki, czy innych mięs.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz