niedziela, 20 listopada 2011

07 Skotska mlha

Dzisiaj przedstawiam przepis z nowoczesnej czeskiej kuchni idealny na leniwą niedzielę. Nie wiem, skąd pochodzi oryginalna wersja, ale często jest on wykorzystywany przez moich czeskich znajomych. Jest to przepyszny, alkoholowy i kaloryczny deser, którego wykonanie zajmuje niceałe 10 minut. Już teraz wiem, jak smakuje mgła w Szkocji :)

Skotská mlha, Szkocka mgła
Przepis na 2 porcje:
- 200ml śmietany do ubicia (ja użyłam 40%,aby mieć pewność, że się ubije;)
- małe opakowanie bezików (słodkie i kruche beziki w Czechach nazywane są pusinkami,czyli buziaczkami)
- whisky (około 2 łyżki)
- migdały lub sos owocowy
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy whisky (ilość dowolna,ale uważajcie, żeby whisky nie przebiła smaku śmietany ;). Beziki kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Wszystko razem wymieszamy i rozdzielimy do pucharków. Na koniec ozdobimy owocowym sosem (ja oprócz owoców dodałam także szczyptę kakao) lub uprażonymi na suchej i gorącej patelni płatkami migdałów. W wersji dla dzieci zamiast whisky można użyć gęsty owocowy sok. I oto tak powstaje kawałeczek nieba złapany w szklankę :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz