środa, 23 listopada 2011

08 Svickova

Dzisiaj proponuję powrót do klasyki, bo zapewne nikt sobie nie wyobraża czeskiej kuchni bez svíčkovej, czyli gęstego sosu najczęściej podawanego do wołowiny i knedlika. Przepisów na sviczkową jest tyle, ile kucharzy na świecie, także możecie spotkać się z różnymi formami owego dania (nawet z karmelem!). Wykonanie swiczkowej jest dość czasochłonne (istnieją nawet przepisy, które zalecają odstawić mieso z sosem na 1 noc),więc przygotujcie się na długie stanie u kuchenki;)

Svíčková, warzywno-wołowy sos z knedlikiem
-1kg udźca wołowego
-150g boczku lub słoniny
-3-4 marchewki
-2 pietruszki
-1 mały seler
-1 cebula
-6 ziaren pieprzu
-5 ziaren ziela angielskiego
-3 liście bobkowe
-sól, pieprz
-100g masła
-ocet lub cukier dla smaku
-plaster cytryny
-żurawina w formie dżemu

Słoninę pokroić w kostki i powciskać w mięso, które potem należy osolić i popieprzyć. Resztę słoniny podsmażyć w garnku dodając posiekaną w paski cebulę i zarumienić. Dodać mięso i smażyć tak, aby z każdej strony było opieczone. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do garnka. Po chwili dodać również przyprawy oraz 0,5l ciepłej wody. Dusić około 20 min po czym przełożyć wszystko do brytfanny do zapiekania. Piec około 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni, aż mięso będzie miękkie. Podczas tego czasu należy mięso podlewać wodą, aby się nie wysuszyło. Zamiast wody można użyć bulionu wołowego.
Po 2 godzinach należy wyjąć mięso i przyprawy (bobkowe liście, pieprz i ziele angielskie), a resztę rozmiksować blenderem na gładki sos. Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dodać wody/bulionu. Na koniec dodać śmietanę i doprawić cukrem lub octem wedle smaku. Przyozdobić plastrem cytryny z żurawiną lub łyżką ubitej śmietany i knedlikiem kynutým houskovým.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz